Help mijn kat is geschoren!


Soms kan het echt niet anders en moet een kat geschoren worden, dit kan komen door vervilting of dat een kat zich om een bepaalde reden niet meer kan wassen en schoonhouden, waardoor de vacht vies wordt en gaat klitten. Als het dan ook voor het baasje lastig is om het goed bij te houden, maken we soms de keus om het te scheren. Dit kan kort, maar ook wat langer. En tuurlijk, het is niet het allermooiste, maar wel het beste voor de kat. Hoewel ik altijd mijn uiterste best doe om de kattenvacht te bewaken, moet ook ik soms deze keuze maken.

Bij katten die zichzelf niet kunnen verzorgen, is het gewoon beter voor kat en eigenaar om te zorgen dat er zo min mogelijk vachtverzorging nodig is. Vaak zie je deze katten echt opbloeien als de vacht eraf is.
Scheren bij vilt is toch echt een ander verhaal. Dit doet pijn. Vilt trekt enorm aan de huid. Stel je voor dat je twee losse klitjes hebt die al aan je huid trekken en die dan ook nog eens in elkaar verweven en nog meer aan je huid gaan trekken. auw! Het scheren van vilt is dan ook een vervelende ervaring voor de kat en omdat je mogelijk meer kans hebt om raak te scheren, raad ik je echt met klem aan om dit door een professional te laten doen. Zij hebben hier ervaring mee en is de kans op raak scheren vele malen kleiner. Uiteraard hebben ook zij geen wonderhanden en is er nog steeds een kans op een scheerwondje, maar vele malen minder dan wanneer je zelf aan de slag gaat met de tondeuse en je geen idee hebt hoe je dat moet aanpakken. Vraag om advies hoe je het het beste kan doen, of kijk een keer mee in de trimsalon.


Wat als je kat kort geschoren is?
Ten allereerste is het belangrijk om te weten dat de vacht bescherming en isolatie biedt. De vacht helpt de kat dus om warm en koel te blijven.
Het scheren in de zomer, 'want dan heeft mijn kat het niet zo warm', maakt dus totaal niks uit. In tegendeel, de kat krijgt het juist warmer. En er is zelfs kans op verbranden in de zon! Het is dus heel erg belangrijk dat je hierop let. Ook achter glas in de zon kan de huid van de kat verbranden.


Wist je dat katten met een licht pigment ( het neusje is dan roze) sneller verbranden dan katten met een donkerder pigment? Je hebt hier speciale zonnebrand voor dieren voor. Smeer dit vooral op het neusje en de oortjes, daar vinden de meeste verbrandingen plaats en is de kans op kanker daar veel kleiner.


In de winter wordt het met een geschoren vacht lastiger om warm te blijven. Zeker bij kittens, zieke en wat oudere katten. Maar ook dan kan de kat verbranden, omdat de kat de warmte kan opzoeken bij de verwarming. Ze gaan hier dan op liggen of tegenaan.


Met een korte vacht wordt stoeien of zelfs vechten ook een stuk gevaarlijker, de vacht zorgt voor de bescherming van de huid, nagels en tanden van een andere kat kunnen veel sneller schade maken!


Dus als met al, scheren doen we liever niet, alleen wanneer noodzakelijk!


Hou dus rekening met:
- Verbranding
- Temperatuur regeling
- Bescherming

 

 

Vilt                                                                                                            Net geschoren vacht