Hoe straf ik mijn kat? 

 

Laten we eerst een beginnen met: 

 hoe straf ik mijn kat NIET: 

 • Planten spuit 
 • NEKVEL IS ZEER PIJNLIJK! (maar dat doet mama ook bij de kittens? Een kitten tot een paar weken ,ja, daarna doet het hartstikke zeer!) 
 • Handen klappen 
 • Roepen 
 • (Naar) slaan of schoppen 
 • Met de neus door urine duwen 
 • Wegduwen 
 • Haar naam roepen 
 • Dingen naar de kat gooien 
 • Onder de kraan duwen 
 • In het gezichtje blazen 
 • Etc..  

Een plantenspuit: gaat niet werken, de kat begrijpt het toch niet. 
Handen klappen: ‘hey wat leuk! Als ik dit doe gaat mijn baasje bewegen!’ 
Roepen: ‘Nou zeg, als je rustig praat hoor ik je ook wel, ik hoor beter dan jou weet je nog?’ 
Slaan of Schoppen: hier maak je je kat alleen maar bang mee voor jou. 
Met de neus door de urine duwen: Uhm, hoe zou jij het vinden met je neus door de urine geduwd te worden? Dat zou hetzelfde zijn als er iemand van het gezin per ongeluk naast de bril plast je zijn of haar neus erdoorheen haalt, raar toch? 
Wegduwen: ‘Hey leuk spelletje! Maar hou er wel rekening mee dat je me er echt pijn mee kan doen’. 
Haar naam roepen: Zo creëer je een negatieve associatie met haar eigen naam. 
Dingen naar de kat gooien: Waarom zou je met opzet dingen naar katten gooien, wat er op neer komt ze bewust pijn te doen? 
Onder de kraan duwen: Een kat houdt niet van water, dit gaat echt niet werken, Je zorgt voor nog meer frustratie bij de kat en stress. Stress leidt tot meer probleemgedrag 
In het gezichtje blazen: Ik denk dat het nu wel duidelijk is waarom je dit niet moet doen 

Gebruik je een of meerdere van deze straffen? Het is logisch dat je dan denkt, maar dat valt toch wel mee? Logisch dat je denkt, maar dat doet pietje van om de hoek ook. Of dat je je nu juist heel erg schuldig voelt. Je wist niet beter, maar na het lezen van deze blog wel! 

Wat als je kat iets doet wat van jou (de eigenaar) niet mag? 
Bedenk altijd dat alles wat een kat doet, natuurlijk gedrag voor de kat is. 
Het springen op een aanrecht, het krabben aan je bank, het plassen op bed, is allemaal super normaal gedrag. Wij mensen vinden het onwenselijk. Maar waarom moeten wij een kat straffen die zijn natuurlijke behoefte uit en wij het vervelend vinden? Dat is niet fair toch?!  

 

Mag de kat iets niet? Blokkeer het dan! Zorg dat de kat er niet bij kan komen of dat het niet interessant is! Plast de kat op bed of naast de bak? Zorg dan voor een kattenbak in die ruimte, dat is de plek waar de kat zich veilig voelt.  
Krabt de kat aan de bank? Zet er plexiglas tegen aan, zorg dat het niet meer leuk is om te krabben. MAAR zet er wel iets tegen aan waar de kat wel aan mag krabben. Dus neem iets weg en voeg iets toe.  
Bedenk voor jezelf: Is het nou echt zo’n probleem dat de kat op het aanrecht zit, dat je even een extra poetsdoekje erover heen moet halen als je gaat koken? Een kat is van nature een boomklimmer, zo kan ze alles goed overzien. Het aanrecht is daar perfect voor. Heb je geen andere hoogtes in huis waar de kat op mag? Zorg dat die er zijn, maak het aanrecht minder aantrekkelijk, Geef de kat zijn eigen hoogtes. Zorg voor water en eten in de hoogtes. Je kan zelfs de kattenbak in de hoogte gaan zetten. Nu zul je me wel voor gek verklaren, maar de kat zal je super dankbaar zijn! 

 

Doet de kat iets wat jij niet wilt? Negeer haar dan. Als jij reageert is het alleen maar leuk. ‘oh als ik dit doe dan komt het baasje en die reageert op mij en dat is leuk!’ Waardoor het gedrag alleen maar toeneemt.  
Doet de kat iets wat jij wel wilt? Beloon haar dan, geef haar wat lekkers. Zo gaat ze leren dat het leuk is als ze iets doet wat mag en zal dit vaker gaan doen! 

 

Zo 'straf' je haar op een manier die katvriendelijk is, we kunnen het eigenlijk niet eens straffen noemen. Eerder coachen!

 

Vind je dit nou echt lastig? Twijfel niet, schaam je niet, maar vraag om hulp!