Kat in het bakkie

Ken je dat? Je bent net je kattenbakken aan het schoonmaken en je kat gaat er zijn behoefte al op doen! Doet de kat dit om mij te pesten? Nee, dat doet ze niet. Ze vertoont natuurlijk gedrag, alles wat ze doet is overigens natuurlijk en normaal gedrag.
Maar wat is natuurlijk gedrag bij deze kwestie dan?
Een kat is een zeer schoon en ijdel dier. Zij houdt er niet van om op een vieze kattenbak te moeten, je zou zelf ook niet graag op een wc gaan zitten waar niet is doorgetrokken en alles er van de vorige nog in ligt.
Een kat komt niet graag 2x op dezelfde plek terug voor zijn behoefte. 'Maar wij hebben maar 1 kattenbak en mijn kat heeft daar geen problemen mee', klopt omdat het uit nood moet en ze geen keuze heeft. Geef haar eens keuzemogelijkheden. Zet er een kattenbak bij! Dit kan in de hoogte, je kunt variëren met soorten. Een kattenbak hoeft overigens niet duur te zijn. Denk eens aan een wasmachine lekbak, of gewoon een wasmand!

Wat voor kattenbak kan ik het beste kiezen?
Zoals hierboven al genoemd hoeft een kattenbak niet duur te zijn. Het kan zelfs heel simpel zijn. 
Het liefst een bak die 1,5x zo groot is als je kat, een open bak zonder klep of deksel ( een kat is een mesopredator, hij jaagt maar er wordt ook op hem gejaagd. Het is dus eng als de kat de kattenbak uit wilt, hij kan zomaar belaagd worden). Zonder de deksel heeft de kat overzicht dus is de omgeving voorspelbaar! Katten doen hun behoefte liever niet op dezelfde plek (mesopredator). Zorg dat je altijd een kattenbak meer dan de hoeveelheid katten hebt. Twee of meerdere kattenbakken op dezelfde plek, telt maar voor 1! kattenbak. 

Het beste kattengrit voor je kat? Zand! Maar dit werkt natuurlijk niet in de kattenbak, of wel, maar net hoeveel tijd je eraan wilt besteden. Gebruik fijn en klonterend zand. Loop zelf eens met je voeten over die harde korrels. Is voor jou niet fijn en voor de pootjes van je kat niet!

Is je kat wat ouder en plast ze naast de bak? Let eens op of je kat nog goed loopt en beweegt. Het kan zijn dat je kat Artrose begint te krijgen of een nierprobleem heeft. Zorg dan dat de bak laag genoeg is.