Help mijn kat heeft vlooien! 

Het vlooien (en teken) seizoen komt er weer aan! Maar wat kun je nou doen om dit tegen te gaan en wat te doen als je kat vlooien heeft. 
 

Maar mijn kat zit binnen, die krijgt geen vlooien. Dat is helaas niet altijd waar. 
Allereerst is het belangrijk om de levenscyclus van de vlo te begrijpen. Vlooien vermeerderen zich namelijk vooral binnenshuis . De eitjes kun je bijvoorbeeld onder je schoen mee naar binnen nemen. De vlo (vrouwelijk) legt pas eitjes als ze bloed heeft gedronken. In de vacht legt ze dan tientallen eitjes. Een deel hiervan blijft op de kat zitten, een deel hiervan valt eraf in het mandje of op de bank, en een ander deel valt van de kat af tijdens het lopen. 

 Binnen 2 tot 4 dagen kunnen deze eitjes al uitkomen. De larven kun je bijna niet zien omdat ze erg klein zijn. Na 2 tot 3 weken verpoppen deze larven zich. Deze poppen zijn zeer goed bestemd tegen invloeden van buitenaf. De poppen kunnen vanaf 6 weken tot een jaar uitkomen tot een volwassen vlo. Ongeveer 10% van de vlooien leeft op het dier, de andere 90% leeft in het huis.  

Het gevaar is dus, dat er duizenden eitjes tussen kiertjes, plinten etc. Kunnen liggen.  Dus alleen de kat ontvlooien gaat niet werken. Heel je huis zal aangepakt moeten worden. Vaak is het het beste om een ongediertebestrijder te laten komen. Zij hebben het middel dat door het harde kapsel van de eitjes en poppen heen breekt . Alleen de kat of hond behandelen, gaat niet voldoende zijn.  

 

In de trimsalon kan ik je kat een vlooienbad geven, daar worden de vlooien suf van. Ze laten de vacht en huid los, of rennen minder hard weg waardoor ik ze makkelijker kan pakken. Maar als je je huis niet aanpakt, kan ik dit elke maand blijven doen. Dat is niet goed voor de kattenvacht en huid.  
Dus als je vlooien ontdekt op de kat, zorg dan dat je je hele omgeving aanpakt! 
Daarnaast is het ook belangrijk je kat en eventueel andere dieren een middel tegen vlooien te geven, dit kan in pipet vorm, halsbandje, maar ook met tabletjes van de dierenarts.

Het is ook super belangrijk je kat te ontwormen als er vlooien geconstateerd worden. Vlooien zijn namelijk dragers van de lintworm.