Help! mijn kat zit in de klit!

Dat is een noodkreet die ik de laatste weken enorm veel krijg. Katten die vervilt zijn en veel klitten hebben. Maar hoe komt het daar dan? Is het erg?

Ten eerste, vilt is een serieus iets. Maar ook een enorm pijnlijk iets. Het begint met een klein klitje, wat met de andere haren of klitjes verstrengeld raakt en zo steeds erger en harder wordt, tot het een dikke plakkaat is die meestal op de huid ligt. Kun je nagaan hoe pijnlijk dat is, de haren staan enorm strak op de huid en het trekt als de kat loopt, auw! Soms blijft er een takje in de vacht hangen die er dan voor zorgt dat het haar verstrengeld.
De huid kan niet meer 'ademen' en is een ideale broedplek voor bacteriën, schimmels en parasieten.

Vaak vind je vilt plekken op de heupen, in de liezen, de oksels, nek en schouders. Dit is de plek waarbij de haren het meeste langs elkaar bewegen en zo een grotere kans hebben om met elkaar in de knoop te geraken.

Bij oudere katten zie je vaak dat ook de bovenkant van de rug vervilt, ze zijn wat minder flexibel en kunnen zichzelf niet meer goed onderhouden. Dit geldt overigens ook voor katten met overgewicht.

De reden dat er nu meer katten (vooral langharig) viltklitten krijgen is, omdat in deze tijd van het jaar de vachten veel klitgevoeliger zijn. In de winter is de kattenvacht lekker vol om de kat warm te houden, dit is normaal. Door de kou is er een andere luchtvochtigheid. Deze is droog en daar houdt de kattenvacht niet van.
Dit zijn twee redenen waarom de kattenvacht kan gaan klitten.

Wacht niet te lang met bellen, een kleine klit kan binnen een week een enorme klit zijn.
Schaam je niet, je bent niet de enigste en een klitje zit er zo in!

Is het erg?
Het allerbelangrijkste, vilt doet pijn, ookal merk je niks aan de kat, katten zijn namelijk meesters in het verbergen van pijn.

Ga niet zomaar met een scheerapparaat aan de slag. Je moet soms echt weten wat je doet, een kattenhuid is zo open gehaald..