'De haren van mijn kat vallen zo erg uit, ik kam hem elke dag'. 'Zou jij de kat kunnen ontwollen, zoals ze dat bij honden doen?' 'scheer hem maar kaal, dan is hij van het verharen af'.

Nee, dit doe ik niet. De meeste mensen kijken me dan raar aan of zeggen 'oh'.
Ontwollen, scheren en elke dag kammen is namelijk helemaal niet goed voor de kattenvacht. De kat kan dit namelijk heel goed zelf! De onderwol hoeft er helemaal niet uit, deze heeft zelfs een belangrijke functie voor de kat. Als je ontwolt kun je echt niet zien welke haren wel en niet dood zijn, waardoor je gezonde haren er dus uittrekt.

De kattenharen zijn zo gemaakt, dat de haarzakjes loslaten op het moment dat de kat bijvoorbeeld vast zit. Dit beschermd de huid. Je kunt begrijpen dat als een kat met een al geïrriteerde huid door het ontwollen vast komt te zitten in bijvoorbeeld prikkeldraad, deze pijnlijke pinnen gelijk in de huid komen, i.p.v. dat het onderwol op dat moment loslaat, dat dit echt niet fijn is.
Daarnaast wordt ook de haargroeicyclus verstoord. Dit regelt de vacht van de kat heel mooi zelf. Als je de onderwol weghaalt, krijg je kale plekken, het klit sneller en de kwaliteit verminderd.

Om het nog niet te hebben over de scherpe ontwollers die de huid pijn doen. Zoals de furminator, de klittenkam etc. Dit doet de kat echt veel pijn en beschadigd de vacht en huid enorm.
Maar de onderwol zorgt ook voor isolatie.

De foto's met veel haar misleiden dus! dit is absoluut niet nodig voor een kat.

Dus nee, ik ontwol niet. Ik doe het hoognodige, zoals nagels knippen, ogen en oren reinigen, klitten verwijderen en de wel dode haren verwijderen.