Vachtvriendelijk trimmen

 

In de loop der jaren is de vachtverzorging van dieren veel bekender geworden. 
Maar ook de onderzoeken naar die dierenvacht is beter geworden.

Nu weten we dat ontwollen niet goed is voor de kattenvacht. 
Ik ben daarom vanaf nu overgegaan op een andere methode qua trimmen.
Diervriendelijk, vachtvriendelijk en huidvriendelijk.

Een kattenvacht hoeft  namelijk helemaal niet grondig uitgeborsteld te worden. De onderwol heeft een belangrijke functie!
Het vachtvriendelijk trimmen bestaat uit klitten uitpluizen, kammen en als dat niet lukt weg te scheren. 
En evt. bijknippen van de vacht of bij scheren. Ook knippen we de nagels, maken we oren en ogen schoon wanneer nodig en het allerbelangrijkste, we kroelen veel! De klitten en ongemakken in de vacht zijn noodzakelijk en zolang de kat het nog aankan komt de bijzaak, nagels, oren en ogen.

 

Katvriendelijk en stressvrij trimmen

Vergeet niet dat het voor de kat al heel stressvol is om überhaupt in een klein mandje naar een plek te worden gebracht waar er iemand aan je vacht zit te plukken en te trekken. Zeker voor katten is het niet fijn, aangezien ze heel ijdel zijn. Dat zie je bijvoorbeeld als je een kat geaaid hebt, ze wassen zichzelf gelijk! Het is voor mij van groot belang dat de kat zich er prettig bij voelt. Daarom pak ik het heel rustig aan en geef ik de kat echt de tijd die hij of zij nodig heeft. 

 

'De haren van mijn kat vallen zo erg uit, ik kam hem elke dag'. 'Zou jij de kat kunnen ontwollen, zoals ze dat bij honden doen?' 'scheer hem maar kaal, dan is hij van het verharen af'.

Nee, dit doe ik niet. De meeste mensen kijken me dan raar aan of zeggen 'oh'.
Ontwollen, scheren en elke dag kammen is namelijk helemaal niet goed voor de kattenvacht. De kat kan dit namelijk heel goed zelf! De onderwol hoeft er helemaal niet uit, deze heeft zelfs een belangrijke functie voor de kat. Als je ontwolt kun je echt niet zien welke haren wel en niet dood zijn, waardoor je gezonde haren er dus uittrekt.

De kattenharen zijn zo gemaakt, dat de haarzakjes loslaten op het moment dat de kat bijvoorbeeld vast zit. Dit beschermd de huid. Je kunt begrijpen dat als een kat met een al geïrriteerde huid door het ontwollen vast komt te zitten in bijvoorbeeld prikkeldraad, deze pijnlijke pinnen gelijk in de huid komen, i.p.v. dat het onderwol op dat moment loslaat, dat dit echt niet fijn is.
Daarnaast wordt ook de haargroeicyclus verstoord. Dit regelt de vacht van de kat heel mooi zelf. Als je de onderwol weghaalt, krijg je kale plekken, het klit sneller en de kwaliteit verminderd.

Om het nog niet te hebben over de scherpe ontwollers die de huid pijn doen. Zoals de furminator, de klittenkam etc. Dit doet de kat echt veel pijn en beschadigd de vacht en huid enorm.
Maar de onderwol zorgt ook voor isolatie.

De foto's met veel haar misleiden dus! dit is absoluut niet nodig voor een kat.

Dus nee, ik ontwol niet. Ik doe het hoognodige, zoals nagels knippen, ogen en oren reinigen, klitten verwijderen en de wel dode haren verwijderen.

 

Help mijn kat heeft vlooien! 

Het vlooien (en teken) seizoen komt er weer aan! Maar wat kun je nou doen om dit tegen te gaan en wat te doen als je kat vlooien heeft. 
 

Maar mijn kat zit binnen, die krijgt geen vlooien. Dat is helaas niet altijd waar. 
Allereerst is het belangrijk om de levenscyclus van de vlo te begrijpen. Vlooien vermeerderen zich namelijk vooral binnenshuis . De eitjes kun je bijvoorbeeld onder je schoen mee naar binnen nemen. De vlo (vrouwelijk) legt pas eitjes als ze bloed heeft gedronken. In de vacht legt ze dan tientallen eitjes. Een deel hiervan blijft op de kat zitten, een deel hiervan valt eraf in het mandje of op de bank, en een ander deel valt van de kat af tijdens het lopen. 

 Binnen 2 tot 4 dagen kunnen deze eitjes al uitkomen. De larven kun je bijna niet zien omdat ze erg klein zijn. Na 2 tot 3 weken verpoppen deze larven zich. Deze poppen zijn zeer goed bestemd tegen invloeden van buitenaf. De poppen kunnen vanaf 6 weken tot een jaar uitkomen tot een volwassen vlo. Ongeveer 10% van de vlooien leeft op het dier, de andere 90% leeft in het huis.  

Het gevaar is dus, dat er duizenden eitjes tussen kiertjes, plinten etc. Kunnen liggen.  Dus alleen de kat ontvlooien gaat niet werken. Heel je huis zal aangepakt moeten worden. Vaak is het het beste om een ongediertebestrijder te laten komen. Zij hebben het middel dat door het harde kapsel van de eitjes en poppen heen breekt . Alleen de kat of hond behandelen, gaat niet voldoende zijn.  

 

In de trimsalon kan ik je kat een vlooienbad geven, daar worden de vlooien suf van. Ze laten de vacht en huid los, of rennen minder hard weg waardoor ik ze makkelijker kan pakken. Maar als je je huis niet aanpakt, kan ik dit elke maand blijven doen. Dat is niet goed voor de kattenvacht en huid.  
Dus als je vlooien ontdekt op de kat, zorg dan dat je je hele omgeving aanpakt! 
Daarnaast is het ook belangrijk je kat en eventueel andere dieren een middel tegen vlooien te geven, dit kan in pipet vorm, halsbandje, maar ook met tabletjes van de dierenarts.